DO och Arbetsmiljöverket avtalar om samverkan

ARBETSMILJÖ2021-04-21
Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen ska tillsammans verka för en ökad efterlevnad av arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen. Syftet är att tydliggöra arbetsgivarnas skyldighet att förebygga ohälsosam arbetsmiljö och diskriminering.

Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tecknat en samverkansöverenskommelse som bland annat innebär att de båda myndigheterna ska kunna ta del av varandras aktiviteter, som inspektioner och tillsyn. De ska också kunna delge varandra planerade tillsynsaktiviteter, uppger myndigheterna i ett gemensamt pressmeddelande.

Syftet med samverkan är att tydliggöra vilka krav som ställs på arbetsgivare vad gäller arbetet med aktiva åtgärder enligt diskrimineringslagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet enligt arbetsmiljölagen.

Samverkansavtalet undertecknas i dag och inom kort kommer DO och Arbetsmiljöverket att tillsätta en gemensam arbetsgrupp som ska planera gemensamma aktiviteter under året, enligt pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.