DO ska kontrollera att högskolor följer lagen

DISKRIMINERING2019-06-13
Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.

Alla arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering. I samband med tillsynen kommer DO att kontrollera att högskolorna följer de krav som diskrimineringslagen ställer. DO kommer bland annat att granska arbetet mot sexuella trakasserier,  mot diskriminering av studenter och sökande och möjligheterna att kombinera studier med föräldraskap.

”Arbetet med aktiva åtgärder är mycket viktigt, eftersom det tar sikte på risker för diskriminering. En grundtanke med reglerna är att högskolorna själva ska förebygga att någon blir diskriminerad”, påpekar myndighetens utredare Gustav Staaf i ett pressmeddelande.

Sedan 1 januari 2017 ålägger lagen högskolorna att undersöka om det finns risker för diskriminering eller repressalier eller andra hinder för lika rättigheter och möjligheter, analysera orsakerna, genomföra åtgärder och därefter följa upp och utvärdera arbetet.

”Högskolorna ska genomföra arbetet med aktiva åtgärder fortlöpande, oavsett om de känner till att något har inträffat eller inte. Vår tillsyn syftar till att kontrollera att det här arbetet utförs och dokumenteras i enlighet med diskrimineringslagens krav”, kommenterar Gustav Staaf.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.