DO stämmer Försäkringskassan

JÄMSTÄLLDHET2009-05-11

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer återigen Försäkringskassan för könsdiskriminering. Det handlar om sex fall, där gravida kvinnor nekats sjukpenning.

De nya stämningsansökningarna innebär att DO nu driver 15 fall av diskriminering rättsligt. Enligt DO Katri Linna bygger Försäkringskassan upp diskriminerande strukturer som strider mot principen om allas lika värde och rättigheter:

– Det är hög tid att det jämställda samhället fullt ut erkänner hälsoproblem som specifikt drabbar kvinnor. Att avfärda kvinnors smärta som ”en naturlig del av livsprocessen” speglar en föråldrad syn på kvinnlighet och moderskap, säger hon i ett pressmeddelande.

I de 15 rättsfallen hävdar DO att Försäkringskassan nekat kvinnorna sjukpenning just för att de är gravida, även när besvären annars skulle gett grund för sjukskrivning. Försäkringskassan har i en del av fallen motiverat sina beslut med att besvär till följd av graviditet inte är någon sjukdom, och att kvinnan därför inte har rätt till sjukpenning. I andra fall handlar det om att Försäkringskassan ställer högre krav för att besvär till följd av graviditeten ska ge rätt till sjukpenning.

– Vi har exempel på kvinnor som skickats hem av sin arbetsgivare för att de inte kan arbeta och som sen nekas sjukpenning. De ställs alltså utan försörjning och riskerar att drabbas hårt rent ekonomiskt säger Katri Linna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA