DO synar alla högskolorna

HÖGSKOLAN2014-09-11
Diskrimineringsombudsmannen kommer i höst att granska 43 lärosäten och deras arbete mot diskriminering. Alla universitet och högskolor ska ha en aktuell plan för likabehandling av studenter.

Senast 1 oktober måste 43 universitet och högskolor redovisa sina likabehandlingsplaner till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– När vi är färdiga med det här har vi granskat alla högskolor. Efter oktober kommer vi att ha en god bild av hur väl högskolorna lever upp till lagen, säger utredaren Gustav Staaf på DOs granskningsenhet.

I likabehandlingsplanen ska det enligt diskrimineringslagen stå vad lärosätet behöver göra för att studenterna ska ha lika rättigheter och möjligheter. Kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning får inte inverka på likabehandlingen.

Planen ska även innehålla åtgärder mot trakasserier och sexuella trakasserier.

Enligt diskrimineringslagen ska alla som anordnar utbildningar arbeta aktivt och målinriktat för att främja lika rättigheter och möjligheter. Därför måste planerna upprättas på nytt varje år.

DOs granskning är en del i ett regeringsuppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.