Dödsfall på anstalt måste anmälas

KRIMINALVÅRDEN2022-04-28
Regeringen har infört en förordning som innebär att Kriminalvården måste anmäla dödsfall och allvarliga skador bland de intagna till Polisen.

Varje år inträffar mellan fem och tio dödsfall bland intagna på anstalter och i häkten, enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet. Naturliga orsaker är det vanligaste, men även självskador och självmord förekommer. Nu har regeringen bestämt att såväl dödsfall som allvarliga skador bland intagna ska anmälas till Polisen.

Syftet är att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten för anställda och intagna, samt att stärka förtroendet för myndigheten. Allvarliga skador ska anmälas om de kan antas bero på ”agerande eller underlåtenhet av myndighetens anställda”. När det gäller dödsfall ska anmälas göras om det finns skäl för en rättsmedicinsk undersökning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.