Doktorander glöms bort i forskningsförslaget

NYHET2005-03-22

Regeringens forskningsproposition innehöll inga förbättringar för doktorander som lever osäkert på stipendier och utbildningsbidrag, konstaterar Sveriges förenade studentkårer, SFS.

SFS kräver, liksom ST, att doktorander ska ha anställning och därmed tillgång till det sociala trygghetssystemet. En doktorand som försörjer sig på stipendier eller utbildningsbidrag kan inte räkna med att komma tillbaka och fullfölja sin forskarutbildning efter sjukdom eller föräldraledighet.

Men regeringens förslag om drygt 2,3 nya miljarder kronor till forskningen innebär inte att modellen med stipendier och utbildningsbidrag slopas. Enligt regeringen saknas kunskap om hur många som lever på främst stipendier. I fortsättningen ska lärosätena redovisa hur doktoranderna finansieras.

Men det är inte tillräckligt, anser SFS.

– Doktorandanställningen skapar trygghet för doktoranderna och gör
forskarutbildningen till en attraktiv karriärväg. Det kan regeringen inte
ignorera när man skryter om Sverige som en konkurrenskraftig kunskapsnation.
Annars blir propositionen ”Forskning för ett bättre liv” bara en vacker
titel utan innehåll, säger Nina Gustafsson Åberg, vice ordförande i SFS.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA