Domare får allvarlig kritik

JO2007-03-12

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot tingsrätten i Växjö. Ett mål kring ett äktenskapsförord avgjordes inte på nio år och käranden hann dö under väntetiden.

JO fick in en anmälan om att ett mål vid Växjö tingsrätt tagit orimligt lång tid att få till ett avgörande. När JO inledde sin granskning fann han ytterligare tre mål, som hade samband med det som anmälan gällde, där handläggningen stått still under flera år.

När JO fann att det i flera av målen inte fanns antecknat att någon åtgärd vidtagits under fyra år och två månader inleddes förundersökning om misstänkt tjänstefel mot den ansvarige rådmannen. Förundersökningen lades ner sedan domaren berättat att han haft muntliga kontakter med de inblandade parternas ombud i syfte att få dem att förlikas.

Men även om det inte blev något åtal riktar JO nu allvarlig kritik mot den ansvarige rådmannen och mot hans chef lagmannen, som inte tillräckligt sett till att målen drivits framåt. Den ansvarige rådmannen kritiseras för att han gjort för lite för att komma till ett avgörande av målen, men också för att dokumentationen av vad som skett varit bristfällig. Lagmannen borde inte låtit sig nöja med beskeden om att förlikning var på gång anser JO:

”Lagmannen har det övergripande ansvaret för verksamheten vid tingsrätten. Om ett mål blir liggande under en längre period utan att åtgärder som driver handläggningen framåt vidtas måste lagmannen uppmärksamma och påpeka detta”, skriver JO Mats Melin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA