Bild: Mostphotos

Döms för jobbpendling med Polisens bilar

POLISEN2021-06-10

En civilanställd man inom Polisen döms för olovligt brukande efter att ha pendlat till jobbet med arbetsgivarens bilar. Tingsrätten är tveksam till om mannen bör skiljas från sin anställning på grund av domen.

I augusti förra året skickade Polisen en utredare till en civilanställd mans bostadsadress, eftersom man misstänkte att han använde arbetsgivarens bilar privat.

Som Publikt tidigare har skrivit om fotograferades tre av Polisens bilar som parkerats utanför mannens bostad vid sex olika tillfällen inom loppet av några veckor.

Mannen åtalsanmäldes och han döms nu för olovligt brukande.

Vissa av bilarna användes till Polisens spaningsverksamhet, och är enligt Polisens förundersökningsprotokoll olämpliga att köra hem till polisanställdas privata bostadsadresser.

Mannen, som arbetar med fordonsparken inom Polisen på en ort i Mellansverige, har även tankat bilarna med Polisens betalkort. Han har även gjort detta på ett sätt som tyder på att han var medveten om att det inte var tillåtet att låna hem fordonen, enligt protokollet.

Enligt tingsrättens dom erkänner mannen att han har lånat hem bilarna, men inte utan lov.

Arbetsgivaren har angett att mannen sannolikt blir av med sin anställning om han döms, men tingsrätten är tveksamma till om det är nödvändigt eftersom brottet inte vållat myndigheten någon större skada.

Tingsrätten motiverar också det ställningstagandet med att straffvärdet, dagsböter på 7 500 kronor, är lågt och att mannen inte är dömd för något brott sedan tidigare.

Domen kan överklagas till och med 21 juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA