Bild: Mostphotos

Åtalas för jobbpendling med Polisens bilar

POLISEN2021-04-27
En civilanställd man inom Polisen åtalas för olovligt brukande efter att ha använt arbetsgivarens bilar för att resa till och från jobbet. Enligt myndighetens personalansvarsnämnd blir han förmodligen av med sin tjänst vid fällande dom.

Efter att mannens gruppchef fattat misstankar om att han använde polisens bilar privat, skickades en utredare till hans bostadsadress. Under några veckor i slutet av augusti förra året fotograferades sedan tre av Polisens bilar som parkerats utanför mannens bostad vid olika tillfällen.

Vissa av bilarna användes till Polisens spaningsverksamhet, och det är därför extremt olämpligt att dessa kördes hem till den polisanställdes privata bostad, enligt förundersökningsprotokollet.

Mannen, som arbetar med fordonsparken inom Polisen på en ort i Mellansverige, har även tankat bilarna med Polisens betalkort på ett sätt som tyder på att han var medveten om att det inte var tillåtet att låna hem fordonen, enligt protokollet.

Åklagaren har nu bestämt sig för att väcka åtal mot mannen för olovligt brukande, och enligt åtalet är det bevisat att han har lånat hem bilar vid sammanlagt sex tillfällen.

”Användandet vållade skada i form av slitage och förbrukning av drivmedel samt olägenhet i form av oklarhet angående personbilarnas lokalisering och skadlig exponering”, skriver åklagaren. 

Polisens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande att mannen förmodligen kommer att skiljas från sin anställning vid en fällande dom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen åtal
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.