Bild: Mostphotos

Åtalas för jobbpendling med Polisens bilar

POLISEN2021-04-27

En civilanställd man inom Polisen åtalas för olovligt brukande efter att ha använt arbetsgivarens bilar för att resa till och från jobbet. Enligt myndighetens personalansvarsnämnd blir han förmodligen av med sin tjänst vid fällande dom.

Efter att mannens gruppchef fattat misstankar om att han använde polisens bilar privat, skickades en utredare till hans bostadsadress. Under några veckor i slutet av augusti förra året fotograferades sedan tre av Polisens bilar som parkerats utanför mannens bostad vid olika tillfällen.

Vissa av bilarna användes till Polisens spaningsverksamhet, och det är därför extremt olämpligt att dessa kördes hem till den polisanställdes privata bostad, enligt förundersökningsprotokollet.

Mannen, som arbetar med fordonsparken inom Polisen på en ort i Mellansverige, har även tankat bilarna med Polisens betalkort på ett sätt som tyder på att han var medveten om att det inte var tillåtet att låna hem fordonen, enligt protokollet.

Åklagaren har nu bestämt sig för att väcka åtal mot mannen för olovligt brukande, och enligt åtalet är det bevisat att han har lånat hem bilar vid sammanlagt sex tillfällen.

”Användandet vållade skada i form av slitage och förbrukning av drivmedel samt olägenhet i form av oklarhet angående personbilarnas lokalisering och skadlig exponering”, skriver åklagaren.

Polisens personalansvarsnämnd skriver i ett yttrande att mannen förmodligen kommer att skiljas från sin anställning vid en fällande dom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen åtal
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA