Domstol hotas av vite för otillåten upphandling

DOMSTOLARNA2021-12-06
Konkurrensverket kräver att Västmanlands tingsrätt betalar 80 000 kronor i upphandlingsskadeavgift sedan domstolen hyrt in tolkar utan föregående upphandling. Domstolen anser att tolktjänsterna är undantagna från kravet på upphandling.

Enligt Konkurrensverket var det en otillåten direktupphandling när Västmanlands tingsrätt anlitade en tolk till en domstolsförhandling i december 2020 utan att först annonsera enligt upphandlingsreglerna. Enligt myndigheten är tolktjänster i domstol inte undantagna från kravet på upphandling.

Enligt ett pressmeddelande från Konkurrensverket köpte Västmanlands tingsrätt under 2020 löpande in tolktjänster utan att annonsera. Enligt tingsrätten behöver anskaffning av tolktjänster inte upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Domstolen anser att de utgör juridiska tjänster och därför omfattas av ett undantag i lagen som innebär att det inte finns någon skyldighet att upphandla.

Men Konkurrensverket hävdar att tolkning är en språklig tjänst och ingen juridisk tjänst. Därför kan undantaget i lagen inte användas. Det fanns i det aktuella fallet inte heller någon synnerlig brådska som gav tingsrätten möjlighet att göra avsteg från skyldigheten att annonsera. Tjänsten skulle därför ha upphandlats genom en annonserad upphandling, enligt Konkurrensverket.

”Frågan om upphandling av tolktjänster berör alla domstolar och den kommande domen i målet är därför av stort intresse som vägledning”, påpekar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Konkurrensverket har vänt sig till Förvaltningsrätten i Uppsala med kravet att Västmanlands tingsrätt ska betala 80 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.