Domstolar ökar smittskyddet vid rättegångar

DOMSTOLARNA2020-11-25
Nästan alla landets tingsrätter arbetar med olika typer av coronaskydd, enligt Ekot. Smittspridningen tvingar domstolarna att minska antalet åhörarplatser och införa visir för rättens ledamöter och nämndemän.

Ekot har ställt frågor till alla landets 48 tingsrätter och fått svar från 45. Flertalet av domstolarna har begränsat antalet åhörare som tillåts i rättssalen, och ett dussintal arbetar med att sätta upp plexiglas mellan parterna i salen.

I Södertörns tingsrätt, en av landets största, ska alla rättssalar corona-anpassas med plastväggar mellan parterna, rapporterar Ekot. Rätten har också beslutat att domarna ska bära visir.

”Vi ser att vi sitter alldeles för nära varandra. Både parterna och rättens ledamöter. Tills vi har lösningen med plastväggar på plats, och ser hur det fungerar, så måste vi göra så mycket som möjligt för att skydda de som finns i salen från smittspridningen. Inte minst våra medarbetare och nämndemän”, säger rättens chef, lagman Eva-Lena Norgren, till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.