Domstolarnas kvällsberedskap skjuts fram

DOMSTOLARNA2020-03-30
Regeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.

Regeringen har beslutat att flytta fram den nya kvällsberedskap vid tingsrätterna som skulle införts 1 april. Bland annat skulle tingsrätterna ha beredskap att förordna offentliga försvarare.

Både facket och Domstolsverket har framfört till regeringen att domstolarnas verksamhet är så påverkade av utbrottet av det nya coronaviruset så att kvällsberedskapen bör skjutas upp.

Regeringen skriver i sitt pressmeddelande att domarresurserna behöver användas för de mest prioriterade uppgifterna, som häktningsförhandlingar, mål med frihetsberövade, ungdomsmål, akuta familjemål och konkurser. Tingsrätterna arbetar intensivt med att prioritera och rikta resurserna rätt samtidigt som många medarbetare som en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte är på arbetet.

”Det är inte lämpligt att i nuläget lägga nya uppgifter på domstolarna. Det är en bedömning som även Sveriges advokatsamfund och Åklagarmyndigheten delar. Regeringen har därför hörsammat domstolarnas och fackets önskemål om att skjuta fram kvällsberedskapen till 1 september 2020”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.