DOs tipstjänst läckte känsliga uppgifter

DISKRIMINERINGSOMBUDSMANNEN2021-09-22

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har haft ett tipsformulär på den egna webben som läckt känsliga uppgifter, rapporterar Sveriges Radios Ekot. DO har stängt ned tjänsten och gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

DO har haft ett formulär på sin webbplats där den som upplever sig diskriminerad kunnat lämna tips och klagomål. Den som vill kan lämna informationen anonymt. Nu avslöjar Ekot att de uppgifter enskilda lämnat skickats vidare till ett företag som har till uppgift att kartlägga hur besökare använder sig av DOs webbplats.

Lars Arrhenius.
Bild: Tomas Gunnarsson
Lars Arrhenius.

”Det är väldigt känsliga uppgifter. Människor vänder sig till oss vid upplevelser av diskriminering. Det ska inte råda några som helst tvivel om att man känner sig trygg när man vänder sig till oss”, säger DO Lars Arrhenius till Ekot.

I det formulär DO använt sig av har besökaren kunnat fylla i känsliga uppgifter som hälsoinformation, arbetsplats och vad man blivit utsatt för. Också användarens ip-adress har lagrats. Ip-adressen kan i sin tur användas för att identifiera den enskilda uppgiftslämnaren.

Enligt Ekot har de uppgifter redaktionen fyllt i hos DO delats med det av DO anlitade webbföretaget, trots att Ekot valt att kryssa i valet att vara anonym.

Sedan Ekot tagit kontakt med DO för att få kommentarer till att tipsformuläret läcker uppgifter till en aktör utanför myndigheten har DO stängt ned tjänsten och anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten för utredning.

DO Lars Arrhenius säger till Ekot att han varit övertygad om att allt material varit skyddat genom kryptering:

”Jag ser ytterst allvarligt på det här. Att det har skett menar jag är fel, och det ändrar vi på nu”, säger Lars Arrhenius till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA