DOs tipstjänst läckte känsliga uppgifter

DISKRIMINERINGSOMBUDSMANNEN2021-09-22
Diskrimineringsombudsmannen, DO, har haft ett tipsformulär på den egna webben som läckt känsliga uppgifter, rapporterar Sveriges Radios Ekot. DO har stängt ned tjänsten och gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten.

DO har haft ett formulär på sin webbplats där den som upplever sig diskriminerad kunnat lämna tips och klagomål. Den som vill kan lämna informationen anonymt. Nu avslöjar Ekot att de uppgifter enskilda lämnat skickats vidare till ett företag som har till uppgift att kartlägga hur besökare använder sig av DOs webbplats.

Lars Arrhenius.
Bild: Tomas Gunnarsson
Lars Arrhenius.

”Det är väldigt känsliga uppgifter. Människor vänder sig till oss vid upplevelser av diskriminering. Det ska inte råda några som helst tvivel om att man känner sig trygg när man vänder sig till oss”, säger DO Lars Arrhenius till Ekot.

I det formulär DO använt sig av har besökaren kunnat fylla i känsliga uppgifter som hälsoinformation, arbetsplats och vad man blivit utsatt för. Också användarens ip-adress har lagrats. Ip-adressen kan i sin tur användas för att identifiera den enskilda uppgiftslämnaren.

Enligt Ekot har de uppgifter redaktionen fyllt i hos DO delats med det av DO anlitade webbföretaget, trots att Ekot valt att kryssa i valet att vara anonym.

Sedan Ekot tagit kontakt med DO för att få kommentarer till att tipsformuläret läcker uppgifter till en aktör utanför myndigheten har DO stängt ned tjänsten och anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten för utredning.

DO Lars Arrhenius säger till Ekot att han varit övertygad om att allt material varit skyddat genom kryptering:

”Jag ser ytterst allvarligt på det här. Att det har skett menar jag är fel, och det ändrar vi på nu”, säger Lars Arrhenius till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.