Drar Sverige inför Europadomstolen

RÄTTSSKYDDET2011-09-20
Arbetsdomstolen, AD, dömde fel när en undersköterska från Södertälje blev omplacerad mot sin vilja. Det anser LO-TCO Rättsskydd, som nu stämmer Sverige inför Europadomstolen, uppger Lag&Avtal.

Undersköterskan Peter Magnusson omplacerades av sin arbetsgivare sedan han uppmärksammat sjukhusledningen i Södertälje på att patienter diskriminerades och att det förekom rasistiska uttalanden på arbetsplatsen. Arbetsgivaren ansåg att samarbetssvårigheter var grunden för omplaceringen, och i AD fick Södertälje sjukhus stöd för sin uppfattning.

Nu går Kommunal och LO-TCO Rättsskydd vidare med ärendet, skriver Lag&Avtal.

”Staten ska betala skadestånd till Peter Magnusson”, anser juristen Stellan Gärde.

Enligt Stellan Gärde har AD kränkt Peter Magnussons rätt till yttrandefrihet enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

”Arbetsdomstolens tolkning och tillämpning av de svenska bestämmelserna ger inte tillräckligt skydd för den enskildes yttrandefrihet. AD berörde inte yttrandefriheten över huvud taget”, säger Stellan Gärde till Lag&Avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.