Dyrt möblemang när UD bestämmer

UD2006-05-09

Över en kvarts miljon kronor. Så mycket kostar inredning och frakt av möbler till en personalbostad åt en Sida-tjänsteman i Kinshasa. Möbler köps och skeppas från Sverige, i stället för att köpas på plats.

Av:  Anna Blomberg

– Det finns inga möbelaffärer i Kinshasa. Allt direktimporteras. Och det som finns är inget som tilltalar. Varken du eller jag skulle vilja ha de möblerna, säger Jan-Olof Ahlenius på planeringsstaben på UD.

Kinshasa är huvudstad i Kongo och en av 29 orter i världen som klassas som statsmöblerad ort. Det innebär att den som i statens tjänst får ett jobb på en sådan ort får tillgång till en färdiginredd bostad. Två heltidsanställda inredningsarkitekter på UD sköter all statsmöblering. Om de inte hinner med anlitas externa konsulter. Sammanlagt kostar inredningen av ambassader och personalbostäder 12–13 miljoner kronor om året.

Ska vara billigare

Tanken bakom statsmöblering är att det ska vara billigare än att skeppa tjänstemännens möbler fram och tillbaka vartefter olika personer tillsätts på tjänsten. Men enligt Bo Rosendahl, inredningsarkitekt på UD, är det resonemanget bara ekonomiskt hållbart på fyra av 29 orter. I övriga fall skulle staten spara pengar på att låta personalen hålla med eget bohag.

– Vi är många i hemmaorganisationen och administrationen som skulle välkomna om statsmöbleringen försvann, säger Jan-Olof Ahlenius.

Åke Isaksson, ST-ordförande på UD, tycker inte att staten ska upphöra med att möblera personalbostäderna.

Transporten kostar 100 000 

– Det skulle innebära att kostnaderna övervältras på den enskilde tjänstemannen. Varje flytt innebär dessutom ett stort slitage på möblerna.

Att inreda en lägenhet kostar mellan 150000 och 200000 kronor. Möblerna till lägenheten i Kinshasa kostade 162786 kronor. Därtill kommer kostnad för att skeppa möblerna.

– Transporten till Kinshasa kostar ungefär 100000 kronor, säger Bo Rosendahl.

Inredningen för personalbostaden i Kinshasa hade inredningsarkitekterna på UD inte tid att själva administrera, så UD anlitade i stället en extern konsult, Lund Arkitekter, för uppdraget. Det kostade 24750 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA