E-hälsomyndigheten ska utveckla digitala vaccinationsbevis

E-HÄLSOMYNDIGHETEN2021-06-02
E-hälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att utveckla infrastrukturen för vaccinationsbevis. Också den som saknar e-legitimation ska kunna beställa bevis med information om provsvar och vaccination mot covid-19.

Enligt regeringens uppdrag ska E-hälsomyndigheten komplettera den digitala infrastrukturen för vaccinationsbevis så att det går att utfärda bevis om negativa provsvar på ett covid-19-test. Det ska även gå att få ett bevis om tillfrisknande från covid-19. Tjänsterna ska göra det möjligt också för den som saknar e-legitimation att beställa bevis med information om detta.

I arbetet ska myndigheten ta hänsyn till en tidigare förstudie om gröna digitala bevis. Också resultaten från tidigare regeringsuppdrag till E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning, Digg, ska ligga till grund för utvecklingen av en digital infrastruktur för vaccinationsbevis.

Digg, har sedan tidigare uppdraget att leda projektet kring den digitala infrastrukturen för vaccinationsbevis. Digg har ansvaret för att infrastrukturen stödjer utfärdandet av alla nödvändiga bevis. Syftet är bland annat att se till att Sverige uppfyller kraven i EUs förordning om digitala covid-intyg.

E-hälsomyndigheten ska lämna en delredovisning till regeringen senast 30 september. Projektet ska slutredovisas senast 15 juni 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.