E-legitimation krävs för att boka passtid

POLISEN2022-04-20
På onsdagen införde Polisen krav på e-legitimation för den som vill boka en tid för passansökan. Syftet är att stoppa handel med passtider. Den som inte har e-legitimation kan få hjälp av polisens operatörer.

Den som vill boka en tid för ansökan om pass eller nationella id-kort måste sedan 20 april identifiera sig med hjälp av e-legitimation.  

”Identifiering med hjälp av e-leg gör bokningarna ännu mer personliga. Samtidigt skapar det förutsättningar för polismyndigheten att i framtiden införa andra tekniska lösningar för att få ett ännu bättre system för köer och eventuella prioriteringar”, kommenterar Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass, beslutet i ett pressmeddelande.

BankID, mobilt BankID och Freja eID+ är de tre godkända e-leg som kan användas för bokning av tid för ansökan om pass eller nationellt id-kort. Den som inte har e-leg kan använda sig av ett ombud som har, eller ringa 114 14 för att få hjälp av polisens operatörer.

Polismyndigheten undersöker enligt pressmeddelandet ytterligare lösningar för den som inte har eller kan använda e-legitimation. 

”Vi har upprättat ett särskilt knappval för de som ringer 114 14 och de hamnar då i en särskild kö för att få en tid för ansökan om pass”, uppger Per Engström.

Alla tider som går att boka finns enligt pressmeddelandet på polisen.se. Den som inte själv kan boka har ingen förtur till tider. Polisens egna operatörer använder också bokningssystemet på polisen.se för att hjälpa till att boka en tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.