50 000 pass väntar på att lämnas ut

POLISEN2022-10-28

Bara i region Stockholm ligger cirka 50 000 färdiga pass och väntar på sina ägare, enligt ett pressmeddelande från Polismyndigheten. Många hämtar inte ut sitt pass trots att de fått en avisering.

Nu har Polisen i region Stockholm beslutat om extra öppethållande för att ge allmänheten tillfälle att hämta ut de beställda passen. Lördagarna den 29 oktober, 5 och 12 november håller ett antal av polisens receptioner i Stockholms län öppet för att lämna ut färdiga resehandlingar. Det gäller både nationella id-kort och pass.

Efterfrågan på nya pass blev rekordstor när pandemirestriktionerna upphörde. Polisen kritiserades för att man inte kunde möta efterfrågan och för att det ledde till lång kötid för att få ut resehandlingar. De lättade restriktionerna ledde dels till längre väntan på bokningsbara tider, dels till förlängda leveranstider då företaget som tillverkar passböckerna inte kunde producera den mängd som efterfrågats, skriver Polisen i pressmeddelandet.

I dagsläget är det i stället trångt i passkåpen, konstaterar Polisen. Många av dem som ansökt om en resehandling och har fått ett sms om att den är klar väntar med att hämta ut sitt pass. I nuläget är det enligt polisen 50 000 färdiga pass som väntar på att hämtas ut i region Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.