Efterlyser smart tillväxtpolitik

EU-FACKET2008-05-08

EU behöver en mer samordnad och aktivare politik för att motverka den ekonomiska nedgången. Det budskapet framförs i Europafackets ekonomiska rapport ”Time to act!” 

Enligt rapporten stannar tillväxten av, samtidigt som den europeiska centralbanken, ECB, för en bakåtblickande räntepolitik som riskerar att fördjupa nedgången. Det duger inte att vänta och se – det behövs en smart tillväxtpolitik, anser Europafacket. Rapporten förordar en räntesänkning och en mer aktiv samordnad ekonomisk politik, för att undvika en strukturell långvarig tillväxtnedgång.

Både internationella valutafonden, IMF, och EU-kommissionen har förutspått en kraftig nedgång av tillväxten. Den naturliga reaktionen borde enligt Europafacket vara penningpolitiska åtgärder som räntesänkningar. Att motivera en utebliven räntesänkning med relativt hög inflation är enligt rapporten inte godtagbart, eftersom inflationstrycket kommer utifrån, i form av ökande olje-, mat- och råvarupriser.

Europafacket anser också att EUs medlemsländer måste föra en mer samordnad ekonomisk politik och starta diskussionen kring ett europeiskt initiativ för smart tillväxt som ska fokusera på offentliga investeringar i hållbar utveckling.       

Rapporten kräver också att ett särskilt Ecofinmöte kring ekonomisk samordning och initiativet för smart tillväxt hålls före sommaren. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA