Efterlyser ytterligare insatser mot rasism

DISKRIMINERING2022-04-25

Det statliga arbetet mot rasism, homo-, bi- och transfobi behöver bli mer samlat, strategiskt och effektivt, skriver Forum för levande historia i sin årliga rapport till regeringen.

Forum för levande historia har regeringens uppdrag att samordna myndigheternas arbete med den nationella planen mot rasism och liknande former av fientlighet och hatbrott. I årsrapporten presenterar Forum för levande historia utvecklingsbehov och förslag, och pekar på behovet av mål för samhällets arbete mot rasism, samt om långsiktighet och kontinuitet i de uppdrag som ges till myndigheterna.

”Rapporten ger en bild av det arbete mot rasism, homo-, bi- och transfobi som bedrivs inom staten. Det här är frågor som berör många områden i samhället. Mycket arbete görs, men det finns också utmaningar och fortsatta behov av insatser”, understryker tillförordnade överintendenten Caroline Källner i ett pressmeddelande.

En central del i samordningen av den nationella planen är enligt rapporten att erbjuda myndigheter möjligheter att ta del av kunskap och utbyta erfarenheter. Därför har Forum för levande historia startat ett nätverk, öppet för alla statliga myndigheter, för arbete mot rasism, homo-, bi- och transfobi. I dag är ett 60-tal myndigheter anslutna till nätverket. Myndigheternas arbete i övrigt handlar enligt den nationella planen om att samla in, utveckla och sprida kunskap.

Den nationella planen mot rasism

Regeringen beslutade 2016 om den nationella planen under rubriken ”Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott”. Forum för levande historia har sedan 2017 i uppdrag att samordna och följa upp planen. Det görs genom att erbjuda myndigheter kompetensutveckling och erfarenhetsutbyten, samt genom en årlig rapport som sammanfattar myndigheternas arbete. Samordningen ska bidra till ökad samverkan mellan myndigheter och att förutsättningarna för lärande myndigheter emellan förbättras.

Källa: Forum för levande historia

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA