Ekonomistyrningsverket positivt till ny myndighet

STATSFÖRVALTNING2020-10-28
Ekonomistyrningsverket, ESV, är positivt till ett utredningsförslag om att en ny myndighet inrättas för att kontrollera statens utbetalningar från välfärdssystemen. Men i sitt remissvar understryker ESV att ytterligare analyser behövs.

ESV har lämnat sitt remissvar på utredningen Kontroll för ökad tilltro – en ny myndighet för att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. ESV stödjer utredningens förslag i stort, men pekar också på några brister i utredningens förslag.

ESV är positiv till en ny myndighet för att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar. Men ESV saknar en analys av hur vissa utbetalningar ska hanteras mellan den nya Myndigheten för utbetalningskontroll och de olika handläggande myndigheterna. ESV konstaterar att det är viktigt att systemet konstrueras rätt från start, för att undvika tidskrävande och kostsamma anpassningar i efterhand.

Om förslaget genomförs bedömer ESV att följande åtgärder kommer att krävas:

  • Regeringen behöver ändra i ekonomiadministrativa förordningar.
  • ESV behöver ändra i föreskrifter och allmänna råd.
  • Handläggande myndigheter måste anpassa sina rutiner för redovisning, internkontroll och betalningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.