Elitsatsning rena herrklubben

FORSKNING2011-01-19

Professor Helena Edlund är en kvinnlig toppforskare som ratades när tio miljarder delades ut i en elitsatsning. Pengarna gick nästan uteslutande till manliga forskare. »Det är klart att jag blev förbannad«, säger hon.

Av:  Carl von Schéele

Vid årsskiftet släpptes en bomb i Forskarsverige. Statens strategiska satsning på de bästa forskningsmiljöerna avslöjades som en herrklubb. När tio miljarder kronor fördelades lyste anslag till kvinnliga forskare i stort sett med sin frånvaro.

Professor Helena Edlund hade främst meriter av alla, men dög inte i denna satsning på eliten.

– Det här handlade om rent godtycke. Nu vill jag använda uppmärksamheten från tv och tidningar till att få igång en diskussion om finansieringen av svensk grundforskning. För den här typen av satsningar fungerar inte, säger Helena Edlund.

Det var i början av 2000-talet som den dåvarande social­demokratiska regeringen startade en satsning som skulle ge excellenta forskare öronmärkta pengar. Syftet med de tio miljarder kronor som fördelades var att ge de bästa forskarna arbetsro och växtkraft. Stora forskningscenter skulle byggas upp kring de utvaldas specialområden.

Pengar till männen

Men en utvärdering av Delegationen för jämställdhet i högskolan visar hur pengarna i huvudsak gått till manliga forskare. De har inte haft bättre meriter än sina kvinnliga kolleger. Utvärderingen visar till och med att kvinnligt kön var en negativ faktor vid fördelningen av vissa anslag.

Jämställdhetsarbetet på högskolorna har vridits 20 år tillbaka i tiden, var rapportens slutsats. I den kritiska granskningen utmärkte sig Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, särskilt. I den första fördelningen av anslag hade Helena Edlund de bästa publicerade vetenskapliga resultaten. Hon fick ändå inte några pengar.

Men avslaget motiverades inte på vetenskapliga grunder. Stiftelsen konstaterade i stället »att det hursomhelst inte är självklart att kandidaten har förmågan att leda ett stort forskningscenter eller rekrytera toppforskare«.

– När de inte kunde nita mig på rent vetenskapliga grunder tar de till den här typen av luddiga argument för att få bort mig, säger Helena Edlund, som leder centret för molekylär medicin vid Umeå universitet.

Helena Edlund har fått internationellt genomslag för sin forskning kring bukspottkörtelns betydelse för fetmarelaterade sjukdomar som diabetes.

Framhåller grundforskningen

Nu vill hon slå ett slag för svensk grundforskning.

– Grundforskning har ett egenvärde i sig. Den ska vara förutsättningslös och drivas av nyfikenhet. Varken politiker eller forskare kan identifiera inom vilka forskningsområden de stora upptäckterna sker i framtiden.

Helena Edlund vill att den här typen av finansiering av forskning via stora »strategiska« forskningscentra och nätverk stoppas. I stället bör medlen fördelas till individuella projekt på rent vetenskapliga meriter, anser hon. Då får man enligt henne inte bara en rättvisare fördelning utan också bättre verkningsgrad på de fördelade medlen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA