Elva utan jobb när Argos skrotas

HAVSMYNDIGHETEN2012-03-23
Elva kommer att förlora jobbet när Havs- och vattenmyndigheten skrotar undersökningsfartyget Argos. Det står klart efter förhandlingar vid myndigheten.

Undersökningsfartyget Argos belades med nyttjandeförbud för drygt ett år sedan. Då ägdes fartyget av Fiskeriverket, vars verksamhet gick upp i den nya Havs- och vattenmyndigheten 1 juli i fjol. Sedan dess har framtiden för de 15 ombordanställda på Argos varit oklar.

Nu har förhandlingarna mellan myndigheten och facken avslutats. Fyra av de femton erbjuds fortsatt anställning inom myndigheten, på det mindre undersökningsfartyget Mimer. Övriga kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist.

”Det är ett tufft besked att ge, men samtidigt är det bra för alla berörda att veta vad som gäller. Många har gått i ovisshet alltför länge. Trygghetsstiftelsen erbjuder stöd till dem som så önskar”, säger avdelningschefen Anna Jöborn vid Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Anledningen till nyttjandeförbudet för Argos var att mätningar visat att det fanns fri asbest ombord. 45 av de cirka 75 personer som arbetat ombord under de senaste åren har enligt pressmeddelandet genomgått lungundersökningar. Företagshälsovården konstaterar att två av dessa uppvisar förändringar på lungorna, kan bero på asbest. Alla som arbetat ombord på Argos erbjuds att genomgå undersökning av lungorna. Fartyget kommer att skrotas.

Argos.
Bild: Jerker Andersson
Argos.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.