Nytt forskningsfartyg planeras

HAV2014-01-08
I flera år har det saknats ett undersökningsfartyg för att kunna bedriva miljöövervakning till sjöss. Nu har regeringen gett berörda myndigheter i uppdrag att ta fram beslutsunderlag för ett nytt fartyg.

För tre år sedan belades dåvarande Fiskeriverkets forsknings- och undersökningsfartyg Argos med nyttjandeförbud. Anledningen var att det fanns asbest ombord. Våren 2013 skrotades fartyget.

Sedan dess har Sverige saknat ett avancerat forsknings- och undersökningsfartyg.

Nu har Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och SMHI fått i uppdrag att tillsammans med andra berörda myndigheter ta fram ett beslutsunderlag, en förprojektering, för ett nytt fartyg. Det är bråttom, inte minst med tanke på att alla EU-länder ska ha övervakningsprogram för havsmiljödirektivet igång i år.

”Att det finns fartygskapacitet är av största vikt för det fortsatta arbetet med datainsamling kring havet och om olika fiskbestånd. Att uppgifterna finns tillgängliga utgör en förutsättning för att Sverige ska kunna nå målen som har satts upp inom bland annat den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU”, skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

I dag är det Havs- och vattenmyndigheten som har huvudansvaret för miljöövervakningen till sjöss.

SLU och SMHI ska återrapportera till regeringen i augusti i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö Tillsyn
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.