En av fyra hoppar av lärarstudier

HÖGSKOLA2007-06-19

En fjärdedel av studenterna lämnar lärarutbildningen utan att ta examen. De flesta går vidare till andra studier och en del får jobb som lärare. Det visar en analys från Högskoleverket.

Nästan en av fyra av de studenter som började en lärarutbildning hösten 2001 till och med våren 2005 hoppade av innan de var klara. Högskoleverket har granskat vilka som hoppat av och vad de valt att göra istället.

Fyra av tio av dem som hoppade av började på någon annan utbildning. Konst och humaniora var de mest populära ämnena bland de studenter som hoppat av lärarstudier.

En av fem av de studenter som hoppat av sina lärarstudier arbetar ändå inom skolan – mer än hälften av dessa finns i grundskolan och en femtedel i gymnasieskolan.

Det är fler män än kvinnor som hoppar av sina lärarstudier. Tre av tio bland männen kommer aldrig fram till examen, medan motsvarande andel bland kvinnorna är två av tio.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA