En fritagen från SiS-hem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-10-12
En placerad ung person fritogs från ett av Statens institutionsstyrelses vårdhem för unga utanför Uddevalla på måndagskvällen. Fritagningen genomfördes av två maskerade personer. Ingen person skadades i samband med händelsen. Den placerade personen omhändertogs senare och en person har anhållits.

En intagen ungdom vid Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Ljungbacken utanför Uddevalla blev fritagen av två maskerade personer i bil under måndagskvällen. Enligt ett pressmeddelande från SiS körde de två maskerade personerna fram till institutionsområdet med bil och krävde att den intagna ungdomen skulle följa med dem.

”SiS bedömning initialt är att våra medarbetare har agerat på ett bra och korrekt sätt i samband med fritagningen. Institutionschef och ledningsberedskap finns på plats på Ljungbacken och erbjuder stöd. Den medarbetare som vid fritagningen befann sig närmast ungdomen är fysiskt oskadd och mår under omständigheterna bra”, konstaterar SiS säkerhetsdirektör Christer Johansson i pressmeddelandet.

Situationen på ungdomshemmet betraktades under måndagskvällen som kontrollerad och lugn. Fritagningen har överlämnats till polisen och den fritagne ungdomen eftersöks.

Enligt obekräftade uppgifter ska någon typ av vapenliknande föremål ha använts i samband med fritagningen. Händelsen kommer att utredas internt av SiS säkerhetsavdelning, parallellt med polisens brottsutredning.

”De uppgifterna vi har är att två maskerade män hotat personalen med vapenliknande föremål för att frita en person”, säger Pernilla Henry, vakthavande befäl vid polisen region Väst, till Göteborgs-Posten.

Enligt tidningen rubriceras brottet som främjande av flykt, alternativt grovt främjande av flykt, samt grovt vapenbrott. Ingen i personalen ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen.

På tisdag morgon rapporterar Sveriges Radios Ekot att två personer har  omhändertagits.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.