En fritagen från SiS-hem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-10-12

En placerad ung person fritogs från ett av Statens institutionsstyrelses vårdhem för unga utanför Uddevalla på måndagskvällen. Fritagningen genomfördes av två maskerade personer. Ingen person skadades i samband med händelsen. Den placerade personen omhändertogs senare och en person har anhållits.

En intagen ungdom vid Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Ljungbacken utanför Uddevalla blev fritagen av två maskerade personer i bil under måndagskvällen. Enligt ett pressmeddelande från SiS körde de två maskerade personerna fram till institutionsområdet med bil och krävde att den intagna ungdomen skulle följa med dem.

”SiS bedömning initialt är att våra medarbetare har agerat på ett bra och korrekt sätt i samband med fritagningen. Institutionschef och ledningsberedskap finns på plats på Ljungbacken och erbjuder stöd. Den medarbetare som vid fritagningen befann sig närmast ungdomen är fysiskt oskadd och mår under omständigheterna bra”, konstaterar SiS säkerhetsdirektör Christer Johansson i pressmeddelandet.

Situationen på ungdomshemmet betraktades under måndagskvällen som kontrollerad och lugn. Fritagningen har överlämnats till polisen och den fritagne ungdomen eftersöks.

Enligt obekräftade uppgifter ska någon typ av vapenliknande föremål ha använts i samband med fritagningen. Händelsen kommer att utredas internt av SiS säkerhetsavdelning, parallellt med polisens brottsutredning.

”De uppgifterna vi har är att två maskerade män hotat personalen med vapenliknande föremål för att frita en person”, säger Pernilla Henry, vakthavande befäl vid polisen region Väst, till Göteborgs-Posten.

Enligt tidningen rubriceras brottet som främjande av flykt, alternativt grovt främjande av flykt, samt grovt vapenbrott. Ingen i personalen ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen.

På tisdag morgon rapporterar Sveriges Radios Ekot att två personer har omhändertagits.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.