Bild: Fredrik Hjerling

En ökad andel av medlemmarna är nöjda med ST

ST2024-05-13

En rekordhög andel av STs medlemmar uppger att de är nöjda med förbundet, visar en färsk medlemsundersökning. ”Jag är otroligt nöjd och glad”, säger förbundsordförande Britta Lejon.

STs nya medlemsundersökning, som genomförts av Novus, visar en tydlig förbättring för förbundet jämfört med den föregående undersökningen, som gjordes 2022.

Totalt svarade 18 080 medlemmar, vilket motsvarar en svarsfrekvens på drygt 30 procent. Av dem uppger 55 procent att de är nöjda med ST. Det en ökning med 4 procentenheter jämfört med för två år sedan. Samtidigt har andelen missnöjda medlemmar minskat med 2 procentenheter, till 12 procent.

– Det är klart att vi medvetet har ansträngt oss för att bli bättre på alla punkter. Vi tar alltid till oss av medskicken i medlemsundersökningarna, men vi tar också till oss av diskussionerna på arbetsplatserna och vad de förtroendevalda trycker på, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST.

Undersökningen visar att de viktigaste frågorna för medlemmarna är löneutveckling, goda villkor i anställningen, anställningstrygghet och bra balans mellan arbete och fritid.

Det är också frågor som väger tyngre för medlemmarna än för två år sedan – och det är områden som ST prioriterar, menar Britta Lejon.

– Lön är självklart det viktigaste uppdraget från våra medlemmar till oss, säger hon, och betonar att det ligger mycket diskussioner bakom förbundets prioriteringar.

– Det är jätteviktigt att vi har en dialog inom förbundet om vad som funkar, inte funkar och hur vi ska hålla i. Där har det tidigare visat sig att informationen har behövt bli bättre, och då har vi lagt mer resurser på det. Så det är ju medvetna val. Resultatet har inte bara blivit så här.

Just informationen från förbundet till medlemmarna är den enskilda punkt som får högst betyg i årets enkät.

ST får ett så kallat nöjd medlems-index, NMI, på 63, en ny rekordnivå för förbundet. Det kan jämföras med den tidigare toppnoteringen 61 från 2017, eller det betydligt lägre 49 i 2007 års undersökning.

Britta Lejon är särskilt nöjd med att fler medlemmar är nöjda med förbundets arbetsmiljöarbete (11 procentenheter bättre än 2022), att fler är nöjda med sin lön (4 procentenheter bättre) och att fler anser ST vara förhandlingsstarkt (12 procentenheter bättre).

– Det är sådant vi prioriterat, och jag är glad att det börjar märkas i betygen medlemmarna ger oss. Sedan är jag medveten om att det finns mycket mer att göra på det området, så vi är inte hemma än, säger hon.

Var ser du tydligast förbättringsmöjligheter?

– Det är fortfarande inom lönearbetet. Sedan ser vi också att många arbetsplatser förändras, och den här undersökningen visar att det är angeläget att vi fortsätter jobba med anställningstrygghetsfrågor. Det märks att vi haft ett tufft år bakom oss. Folk är rädda att bli av med jobbet i större utsträckning, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Fackligt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA