Enhälligt stöd för nytt förbund

TRIO2003-12-16

Arbetet med att bilda ett gemensamt förbund mellan ST, HTF, SKTF och FF, Försäkringsanställdas förbund, ska fullföljas. Det föreslår en enhällig styrelse i SKTF.

Det finns risker och farhågor med ett nytt förbund, men möjligheterna överväger, skriver SKTFs förbundsstyrelse i sitt yttrande till förbundsstämman.

– Ingenting är enbart svart eller vitt, men mycket av problemen och riskerna finns oavsett om vi väljer att fortsätta enbart som SKTF eller att bilda ett nytt förbund, säger SKTFs ordförande Inger Efraimsson.
De skäl som styrelsen lyfter fram är sänkt medlemsavgift, samordningsvinster som kan resultera i bättre service och verksamhet, större inflytande över avtal och en starkare röst i den allmänna debatten. Styrelsen bedömer också att yrkes- och branschidentiteten kan bli starkare och att det blir lättare att rekrytera studerandemedlemmar i ett förbund som spänner över alla sektorer.
På SKTFs förbundsstämma den 9–12 september kommer frågan om att fortsätta arbetet för ett nytt förbund att fattas med enkel majoritet. En extra förbundsstämma i december tar sedan ställning till konkreta förslag om konstitution, ekonomi och verksamhetsinriktning.

Vilken slags majoritet som krävs för det beslutet är ännu oklart, eftersom SKTF saknar stadgar om fusion med andra förbund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA