Enig länsstyrelse kräver extra anslag

ANSLAG2005-04-29

En enhällig länsstyrelse i Stockholms län med landshövding Mats Hellström i spetsen kräver bättre ekonomiska resurser. Styrelsens ledamöter representerar alla riksdagspartier.

”Medarbetarna på länsstyrelsen i Stockholm förväntas göra dubbelt så mycket för hälften av pengarna jämfört med andra länsstyrelser. Så kan det inte fortsätta. Regeringen måste snarast anslå mer medel till länsstyrelsen i Stockholms län,” skriver styrelsen i ett uttalande.

Bakgrunden till länsstyrelsens nödrop är att anslagen inte räknats upp i takt med befolkningsökningen. Idag går det nästan 4 600 länsinvånare på en länsstyrelseanställd i Stockholm, medan Skåne är tvåa i statistiken med knappt 2 600 per anställd.

Länsstyrelsen i Stockholms län får 10 procent av anslagen. Men i regionen bor 20 procent av befolkningen. Och 30 procent av landets samtliga länsstyrelseärenden hanteras i Stockholms län, påpekar länsstyrelsen i sitt uttalande.

I sin budgetframställan till regeringen i februari begärde länsstyrelsen dels 50 miljoner kronor extra anslag för 2006, dels att en helt ny modell för fördelning av anslag ska införas. Enligt den nya modellen skulle länsstyrelsen i Stockholm få 50 miljoner kronor mer i årligt anslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA