Annons:

Enighet om att göra tjänstepensionen mer flexibel

TJÄNSTEPENSION2023-10-27

De politiska partierna är överens om att skapa möjlighet till ett mer flexibelt uttag av tjänstepension. I pensionsgruppen har samtliga partier bland annat enats om att det ska vara möjligt att pausa utbetalningarna av tjänstepension. ”Förslaget innebär att det blir enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen”, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje ställningstagandet.

Under det första mötet med pensionsgruppen där samtliga politiska partier i riksdagen deltagit ställde sig gruppen enligt ett pressmeddelande bakom inriktningen att göra reglerna för utbetalning av tjänstepension mer flexibla. De åtta riksdagspartierna har enats om de grundläggande principerna för det svenska pensionssystemet.

”Förslaget innebär att det blir enklare och mer förmånligt för en pensionär att börja arbeta igen utan att drabbas ekonomiskt av höjd skatt på grund av tjänstepensionen. Ytterst handlar det om tre saker; att de som vill och kan arbeta ska kunna göra det, att tillvarata äldres kompetens på arbetsmarknaden och att den som arbetar på så vis stärker sin pension”, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, pensionsgruppens ställningstagande i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet bygger ställningstagandet på en överenskommelse från 2017 om översyn av avdragsreglerna för tjänstepension, om möjlighet att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna och om möjlighet att förlänga utbetalningstiden efter att pension har börjat betalas ut. Det är redan i dag möjligt att pausa utbetalningar av den allmänna pensionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA