Sveriges fängelser har inte renoverats som de borde, vilket har lett till mögel och andra problem.
Bild: Mostphotos
Sveriges fängelser har inte renoverats som de borde, vilket har lett till mögel och andra problem.

”Enormt behov av renovering”

KRIMINALVÅRDEN2018-01-16
Sveriges fängelser har inte renoverats som de borde och det har lett till att mögel och andra miljöproblem i dag är utbredda, säger Per Sunneborn, STs avdelningsordförande inom Kriminalvården. Han välkomnar planerna på att bygga ut antalet platser. ”Det är klokt att reagera nu”, säger han.
Av:  Karin Thorsell

Nyligen rapporterade SVT att fängelseplatserna nu byggs ut efter år av nedläggningar. Anledningen som lyftes fram var att skärpta straff väntas leda till fler dömda. 

Per Sunneborn, STs avdelningsordförande inom Kriminalvården, håller inte helt med om analysen. Antalet som döms till fängelsestraff påverkas av många fler faktorer, menar han. Men fler platser anser han definitivt behövs.

– Det finns ett enormt behov av renovering och för att kunna renovera behövs evakueringsplatser. Om vi behöver belägga stängda platser finns inget utrymme för att renovera. 

Han anser att det behöver byggas nya fängelser, men framför allt att de som finns behöver renoveras. 

– Att göra ingenting är det värsta förhållningssättet. Byggande och renoveringar måste sätta igång nu. Det här påverkar både oss och de intagna i dag genom dålig arbetsmiljö.  

Tidigare har det varit trångt på häktena, men efter att fler platser öppnats, bland annat i storstäderna och efter renoveringar, så är läget där bra, menar Per Sunneborn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.