”Ensamarbete ska inte förekomma”

POLISEN2011-11-24
Ensamarbete i polisarrester borde inte få förekomma. Det säger ST-företrädaren Karin Svenning efter den våldsamma attacken mot en kvinnlig arrestvakt i Flemingsberg på onsdagen. Ensamarbetet är nu tillfälligt stoppat.

En kvinnlig 65-årig arrestvakt blev slagen upprepade gånger när hon öppnade celldörren till en 38-årig man som nyss gripits. Mannen hade enligt uppgift gjort våldsamt motstånd när han greps av polisen en timme tidigare.

Kvinnan var anställd av ett bevakningsbolag. Det regionala skyddsombudet i hennes fackförbund Transport lade på torsdagseftermiddagen ett skyddsstopp för ensamarbete när arrestvakter låser in och släpper ut frihetsberövade.

Normalt är det civilanställda inom polisen som arbetar som arrestvakter, och många av dem är medlemmar i ST. STs avdelningsordförande Karin Svenning säger att man självklart borde ha varit två vakter i denna situation.

– Ensamarbete i arresten ska inte förekomma alls, men vi vet att det tyvärr förekommer på flera ställen. Det är helt oacceptabelt.

Tar arbetsgivaren inte säkerheten på tillräckligt stort allvar?

– Jag tycker att man generellt tummar på säkerheten i många fall. Ett annat exempel är när man tar in sommarvikarier direkt från skolan. Det är mycket tveksamt om de har rätt utbildning och kompetens för det uppdraget.

En diskussion om ensamarbetet har ändå kommit igång inom polisen, efter den dödsmisshandel som skedde nyligen på häktet i Flemingsberg, intill polishuset.  Men ännu har inga åtgärder beslutats, säger Karin Svenning.

ST-avdelningen är också kritisk till att flera länspolismyndigheter i likhet med Stockholm hyr in personal från vaktbolag som arrestvakter.

– Arbetsgivaren säger att det finns kostnadsskäl för det, men det finns beräkningar som visar att det i långa loppet inte är någon större skillnad mot att ha egen personal, säger Karin Svenning.

Det finns stora fördelar med egen personal, anser hon.

– Med ett vaktbolag kan det bli stor omsättning på arrestvakter, och man har inte samma lojalitet som den som är anställd inom polisen. Dessutom är det inte säkert att de har den utbildning som polisanställda arrestvakter får, och som bland annat omfattar självskydd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.