ESV dömer ut högskolestiftelser

HÖGSKOLA2013-10-11
Förslaget om högskolestiftelser får stora konsekvenser för statens budget. Det skriver Ekonomistyrningsverket i sitt remissvar på den statliga utredning som anser att förslaget är kostnadsneutralt.

En statlig utredning har föreslagit att självständigheten för de svenska universiteten och högskolorna kan ökas genom att en särskild stiftelseform inrättas för högskolor. Enligt Ekonomistyrningsverket, ESV, går själva syftet att uppnå redan idag, utan särskilda högskolstiftelser. ESV påpekar att också verksamheter som drivs i myndighetsform omfattas av ett regelverk som säkrar att verksamheten bedrivs på ett öppet, demokratiskt, rättssäkert och effektivt sätt.

ESV anser även att de föreslagna stiftelserna skulle drabbas av ökade kostnader på grund av dubbel redovisning. Stiftelserna skulle omfattas av det regelverk som gäller stiftelser, och själva högskolorna av aktiebolagslagen. Bokföringslagen och redovisningslagen tillämpas då enligt samma regler som för en privat stiftelse. Men högskolestiftelserna skulle dessutom behöva redovisa enligt statens redovisningsprinciper och ingå i årsredovisningen för staten.

Dessutom skulle de högskolor som ombildas drabbas av omfattande kostnader i samband med ombildningen, påpekar ESV.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.