Etableringssamtal bra metod

INTEGRATION2011-12-20

Överföringen av ansvaret för nyanländas etablering från kommunerna till Arbetsförmedlingen har lett till att flyktingar får snabbare hjälp. Det visar en ny rapport från IFAU.

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utväredering, IFAU, har publicerat en rapport som bygger på analyser av den försöksverksamhet med etableringssamtal som Arbetsförmedlingen genomförde under åren 2009 och 2010. I december 2010 överfördes det faktiska ansvaret för nyanställdas etablering till Arbetsförmedlingen.

Enligt rapporten verkar etableringssamtalet ha skyndat på kontakten med Arbetsförmedlingen. De flyktingar som deltog i etableringssamtal skrevs in vid förmedlingen snabbare än andra flyktingar, i genomsnitt 56 dagar efter beviljat uppehållstillstånd, jämfört med 134 dagar för övriga. De som deltog i etableringssamtal började också sitt första arbetsmarknadspolitiska program en månad tidigare än personerna i jämförelsegruppen.

Etableringssamtalet ska ge information om arbetsmarknaden och var flyktingen kan bosätta sig för att snabbt kunna få ett arbete. Rapportförfattarnas intervjuer visar att sådana bostadsrekommendationer har varit mindre vanligt.

”Många flyktingar var lågutbildade och förmedlarna upplevde att det var svårt att rekommendera en särskild bostadsort för personer som inte jobbat särskilt mycket och hade en relativt kort utbildning”, förklarar Kristina Sibbmark, en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på intervjuer med arbetsförmedlare och handläggare på Migrationsverket på försöksorterna, samt registerinformation från Arbetsförmedlingen och SCB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA