”Eurokris bara ursäkt för åtstramning”

EU2013-10-07

Åtstramningspolitiken i Europa har inget samband med eurokrisen, tvärtemot vad de flesta politiska ledarna i Europa hävdar. Det är slutsatsen i en ny rapport från forskningsinstitutet ETUI.

Europas nyliberaler har utnyttjat eurokrisen för att försöka införa en typ av monetär och ekonomisk union, som från start syftar till att försvaga den europeiska sociala modellen, hävdar de tre forskarna Christophe Degryse, Maria Jepsen, och Philippe Pochet vid det fackliga forskningsinstitutet ETUI (European trade union institute). I en rapport försöker de förklara hur den ekonomiska krisen och åtstramningarna har försvagats Europas sociala institutioner:

”Åtstramningspolitiken och de strukturella reformerna som för närvarande genomförs är inte på något sätt kopplade till eurokrisen, tvärtom emot vad en stor majoritet av nationella och europeiska politiska ledare påstår, de är programmerade in i generna i en specifik vision om en monetär union”, skriver de tre i sin rapport.

I den visionen ingår minskade kostnader för arbetskraft, sämre sjukvård och sämre pensionssystem, hävdar de:

”Det här budskapet innehåller ingenting eller mycket lite om hur sociala modeller är avsedda att minska ojämlikheten, att erbjuda stöd och skydd, eller sätt på vilka de skulle kunna bidra till en reglerad marknadsekonomi.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA