Europafack kräver öppet eu

TOPPMÖTET2003-12-16
EU-regler om öppenhet ska vara minimiregler som inte begränsar medlemsländernas nationella lagstiftning om öppenhet och insyn.
EU-regler om öppenhet ska vara minimiregler som inte begränsar medlemsländernas nationella lagstiftning om öppenhet och insyn.
Det krävde Europafacket, EFS, i samband med EUs toppmöte i Stockholm.
EFS kräver också att de anställda vid kommissionen och andra EU-organ ska ha en fördragsenlig rätt till yttrandefrihet, meddelarfrihet och tryckfrihet. De anställda ska inte behöva gå till arbetsgivaren och begära tillstånd för att få yttra sig om frågor som rör deras arbete, och ska inte kunna straffas i efterhand för sådana yttranden.
När det gäller EUs öppenhetsregler anser EFS att principen om insyn och tillgång till handlingar ska gälla alla institutioner och att undantag i det enskilda fallet bara får göras med hänsyn till viktiga säkerhetsintressen.
EFS representerar 60 miljoner löntagare. Kraven har sänts till alla EU-parlamentariker och alla EU-ländernas ministrar med ansvar för öppenhetsfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.