Europafack oroas över dom i Europadomstolen

EU2016-03-15
En dom i Europadomstolen för mänskliga rättigheter kan leda till en alltför restriktiv hållning till anställdas privata internetanvändning under arbetstid. Det befarar Europafacket, EFS.

I början av 2016 slog Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast att det inte kan ses som orimligt att en arbetsgivare vill kontrollera att anställda utför sina arbetsuppgifter under arbetstid. Det skriver Equal times, som ges ut med stöd av bland andra världsfacket IFS.

Fallet gällde en ingenjör som sagts upp efter att ha använt företagets e-postkonto för att kommunicera med vänner och familj.

Peter Scherrer, biträdande generalsekreterare för Europafacket, anser dock att domslutet inte ger arbetsgivare någon generell rätt att säga upp anställda som använder internet privat under arbetstid.

”Vi måste titta på omständigheterna i varje enskilt fall. I denna situation, uteslöt kontraktet specifikt personligt bruk”, säger han till Equal times.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.