Europafack varnar för spridning

GREKLAND2010-05-05

Europafackets generalsekreterare John Monks varnar för att oron i Grekland kan sprida sig. Inte bara till Spanien och Portugal, utan också till Tyskland, Frankrike och Belgien.

Inför euroländernas beslut om att låna ut mer än en biljon kronor till Grekland bjöd Europarådets ordförande Herman Van Rompuy in flera europeiska fackliga ledare till överläggningar.

”Detta är ett test för euron och för den europeiska solidariteten”, sa John Monks efter mötet, skriver de svenska fackens Brysselkontor på sin hemsida.

Mötet gav Europafacket en möjlighet att framföra sina synpunkter inför euroländernas toppmöte på fredag då stödlånen till Grekland ska behandlas. Också representanter för de grekiska facken deltog i mötet, liksom företrädare för facken i EUs nuvarande ordförandeland, Spanien, och kommande ordförandelandet Belgien.

John Monks hävdade att de grekiska löntagarna nu får betala för en kris som tidigare grekiska regeringar och spekulanterna på finansmarknaden har skapat. Han uttryckte den europeiska fackföreningsrörelsens helhjärtade stöd för de grekiska fackföreningarna och kritiserade de europeiska politikerna för att ha agerat långsamt och därmed gjort en besvärlig situation ännu värre.

Han varnade också för risken att den oro som nu lamslår Grekland sprider sig till fler länder, om nedskärningar och lönesänkningar också genomförs i Portugal och Spanien och senare i Frankrike, Belgien och Tyskland.

”Det var ingen tvekan inom EU när bankerna begärde stöd, men nu när stödet ska gå till befolkningen så agerar politikerna långsamt”, sa John Monks.

Europafacket kräver en ny skatt på finansiella transaktioner och införande av euroobligationer för europeiska lån.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Facket Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA