Ny generalstrejk väntar Grekland

GREKLAND2010-06-18

Facken i Grekland varslar nu om en ny generalstrejk i protest mot nedskärningarna. Både privatanställda och offentliganställda kommer att delta i en 24-timmarsstrejk den 29 juni.

Samtidigt som Internationella valutafonden, IMF, och den Europeiska centralbanken, ECB, gav godkänt betyg åt Greklands beslutade sparpaket på 110 miljarder euro över tre år aviserade facket i går nya storstrejker. Det är framför allt sänkta pensioner och försämrad arbetsrätt de fackliga organisationerna vänder sig emot.

”Protesterna handlar i första hand om reformerna av pensionssystemet” sa Ilias Iliopoulos, generalsekreterare för Adedy, paraplyorganisation för offentliganställda, till Reuters.

Facken är också missnöjda med planerna att i syfte att skapa en flexiblare arbetsmarknad göra det lättare för storföretagen att säga upp anställda.

Bakom strejkplanerna står fackförbund som organiserar 2,5 miljoner greker, motsvarande halva den totala arbetskraften i landet. Facken räknar med att 1,5 miljoner medlemmar kommer att delta i generalstrejken.

En delegation från IMF och ECB godkände på torsdagen de grekiska sparplanerna, efter en omfattande genomgång. IMF och ECB kommer att göra motsvarande genomgångar var tredje månad, för att säkerställa att det omfattande ekonomiska stöd som ställts till Greklands förfogande ger avsett resultat, skriver AP.

Regeringen har åtagit sig att få ner underskottet i statens finanser från 13 procent av BNP förra året till 2,6 procent år 2014. I sparprogrammet ingår reformer av pensionssystemet, nedskärningar av statsanställdas löner och höjda punktskatter.

På torsdagen stod kollektivtrafiken i Aten stilla under fem timmar, sedan buss- och spårvagnsförare lagt ned arbetet, enligt AP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA