Slovenska statsanställda i strejk

SLOVENIEN2010-09-28

Mer än hälften av Sloveniens statsanställda strejkade på måndagen i protest mot planer på att frysa deras löner. Regeringen har föreslagit stopp för löneökningar till 2012.

Bakom strejken bland Sloveniens statligt anställda står 21 av 30 fackförbund. Enligt facken ska strejk- och maskningsaktionen fortgå tills en lösning på konflikten kommit till stånd. De inblandade fackförbunden representerar cirka 80 000 av Sloveniens 155 000 statsanställda.

Aktionen började med att polis och tulltjänstemän vid gränsen mot Kroatien började maska vid midnatt natten mot måndag, skriver nyhetsbyrån Focus. Köerna växte snabbt. Under morgontimmarna slutade de statliga radio- och tv-kanalerna sina nyhetssändningar och inskränkte sig till att rapportera om strejken.

Inom polis och räddningstjänst, som enligt lag är förbjudna att strejka, valde de anställda att bara utföra akut nödvändiga arbetsuppgifter.

Regeringens förslag att frysa lönerna till och med år 2012 är en del av ett större sparpaket. Enligt en opinionsundersökning publicerad av dagstidningen Dnevnik stöds strejken bara av 21 procent av slovenerna. 72 procent tycker det är rimligt att frysa de statsanställdas löner tills den ekonomiska krisen är över.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA