Ny generalstrejk i Grekland

EU2011-05-11

Grekland står stilla idag, när en ny generalstrejk lamslår tåg, färjor och flyg. I Aten uppges polisen ha satt in tårgas mot demonstrerande strejkande.

Den andra generalstrejken i år i Grekland är en protest mot den socialistiska regeringens höjda skatter och nedskärningar av pensioner och löner. Nedskärningarna var en förutsättning för det ekonomiska hjälppaket som förhandlades fram med EU och Internationella valutafonden, IMF, i fjol. Med start idag genomför EU och IMF en ny gemensam översyn för att bedöma om Grekland uppfyller villkoren för ytterligare låneutbetalningar.

Bakom dagens generalstrejk står landets största fackförbund, däribland de offenliganställdas Adedy. Tusentals offentliganställda har lagt ned arbetet under 24 timmar. De grekiska flygledarna strejkar under fyra eftermiddagstimmar och ett 50-tal internationella avgångar påverkas.

I ett uttalande säger Greklands största fackförbund GSEE att strejken är en “stark protest mot den orättvisa och grymma politik som har skapat en våg av arbetslöshet, förgripit sig på fackliga rättigheter och förslösat det allmänna välståndet, samtidigt som den misslyckats med att skapa en väg ur recessionen”, skriver amerikanska The Herald.

I Aten har demonstrationerna avlöst varandra under dagen. Enligt Ekot har polis använt tårgas mot demonstranter.

Det grekiska parlamentet kommer att rösta om regeringens senaste sparpaket senare i maj. Besparingarna uppgår till 23 miljarder euro fram till och med år 2015. Nästa vecka kommer euroländerna att fortsätta sina diskussioner om ytterligare stöd, med utgångspunkt från den granskning som nu genomförs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket EU Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA