Europeiska facket går till offensiv

EFS2007-05-29

Nu vill Europas fack gå på offensiven för fler medlemmar, höjda minimilöner, tryggare arbetsvillkor och ökad jämställdhet. Och Europafackets offensiv ska ledas av svenska LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Europas fackliga centralorganisation består av 81 organisationer i 36 länder och tolv branschfederationer, som totalt företräder omkring 60 miljoner löntagare.

»A la ofensiva« – »On the offensive«. Kongressens slogan på spanska och engelska dominerade kongresspalatset i Sevilla där omkring tusen ombud och observatörer 21 till 24 maj formade en gemensam plattform för de kommande fyra åren.

Unga och välutbildade

Från TCO deltog bland andra ordförande Sture Nordh. De svenska tjänstemännens fokus låg just på medlemsrekrytering, minimilöner och jämställdhet.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz lyfte fram vikten av att rekrytera ungdomar och välutbildade. Det är i första hand upp till de nationella organisationerna att finna former för att visa värdet av det fackliga medlemskapet, men Europafacket har en viktig roll att fylla i att skapa arenor där vi kan mötas och lära av varandra, sa hon.

Frågan om minimilöner orsakade viss debatt. I många länder där organisationsgraden är låg och förhandlingssystemet outvecklat driver fackföreningarna på för lagstadgade minimilöner. Alla var överens om behovet av att höja de lägsta lönerna till en nivå som det går att leva på, men metoderna att nå dit ska kunna variera.

Sture Nordh underströk att Europafacket inte ska driva krav på en enhetlig europeisk minimilön. Metoden att reglera lönerna ser olika ut i olika länder och detta måste respekteras, menade Sture Nordh och flera andra fackliga ledare från Norden. Så blev också beslutet.

Jämställda disktrasor

I jämställdhetsdebatten gjorde Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom-Hulthén reklam för de nya jämställda disktrasor som TCO delade ut i sin monter. Den finns på tre språk, den ena sidan är märkt »hans« och den andra »hennes«.

–Det är en disktrasa för det moderna köket och för det moderna arbetslivet, sa hon.

I TCO-montern fick delegaterna pröva på att lägga det »livspussel« som TCO konstruerat för att belysa svårigheten att kombinera arbete och familjeliv. Många – inte minst sydeuropeiska kvinnor – stannade till och kände igen sig.

Wanja Lundby-Wedin, Europafackets nya ordförande.<br> Foto: BOB VAN MOL
Wanja Lundby-Wedin, Europafackets nya ordförande.<br> Foto: BOB VAN MOL

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA