EUs jämställdhetsinstitut inrättas 2007  

JÄMSTÄLLDHET2006-03-08

Fler kvinnor i förvärvsarbete, lönegapet kvinnor–män måste minska. Det är några mål som EU-kommissionen pekar ut att få fart på jämställdhetsarbetet. Dessutom ska EUs institut för jämställdhet vara igång 2007.

Institutet för jämställdhet får en budget motsvarande drygt 450 miljoner kronor inför starten nästa år. Det framgår av EU-kommissionens rapport, eller ”färdplan”, för jämställdhet som presenterats inför den internationella kvinnodagen.

I samband med det framhöll EUs ansvarige kommissionär Vladimir Spidla att kvinnor inte bara behöver fler och bättre jobb. Både män och kvinnor måste få större möjligheter att kunna förena förvärvsarbete med privatliv.

Av rapporten framgår att kvinnor har högre arbetslöshet och tjänar i genomsnitt 15 procent mindre än män. Även om lönegapet minskar sker det mycket långsammare än skillnaden minskar mellan könen vad gäller yrkesarbete.

Kvinnor har också svårare att starta eget och utvecklas i arbetet. Ett led i arbetet att nå jämställdhet är EUs program för tillväxt och sysselsättning, den så kallade Lissabonstrategin.

Följande områden ska enligt färdplanen prioriteras fram till 2010 :

  • ekonomiskt oberoende för kvinnor och män,
  • bättre balans arbete och familjeliv,
  • främja att kvinnor och män deltar lika mycket i beslutsfattande,
  • få bort könsbaserat våld och trafficking,
  • minska skillnader mellan könen både utom och inom EU.

Mycket handlar det om kampanjer mot förlegade könsroller på skolor och i dialog med medier.

Jämställdheten blir också en av frågorna på toppmötet den 23–24 mars då stats- och regeringscheferna möts för att diskutera sysselsättning och ekonomi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA