EUs kritik felaktig enligt regeringen

ARBETSRÄTT2010-06-22

Regeringen godtar inte EUs kritik mot de svenska reglerna för tidsbegränsade anställningar. Det framgår av Sveriges svar till EU-kommissionen.

EUs visstidsdirektiv, som Sverige har förbundit sig att följa, kräver bland annat åtgärder som hindrar arbetsgivare från att missbruka möjligheten att seriekoppla tidsbegränsade anställningar.

Men Sverige har fått kritik för att man saknar en tydlig bortre tidsgräns för hur länge en arbetsgivare får stapla olika former av tidsbegränsade anställningar på varandra. EU-kommissionen har även kritiserat bristen på åtgärder som förebygger missbruk av tidsbegränsat säsongsarbete och visstidsanställning för personer över 67 år.

Men den svenska regeringen ”godtar inte kommissionens uppfattning”, enligt ett skriftligt svar till EU-kommissionen. För det första anser regeringen att visstidsdirektivets krav om åtgärder för att förhindra missbruk ska tolkas som ett ”allmänt mål”, och att det är upp till medlemsländerna själva att välja medel för att nå dit.

För det andra menar regeringen att lagen om anställningsskydd, las, redan innehåller ett tillräckligt skydd mot missbruk. Det är inte bara lagens tidsgränser som slår vakt om en seriös hantering av regelverket, skriver man: missbruk förhindras redan bland annat av huvudregeln om att anställningsavtal gäller tills vidare, och att tillfälliga anställningar bara får användas då det finns ”objektiva skäl”.

Regeringen medger visserligen att det inte finns någon generell ”yttersta sammanlagd tidsgräns” för hur länge olika former av tidsbegränsade anställningar får kopplas ihop. Men man påpekar samtidigt att direktivet inte innehåller något sådant uttryckligt krav.

FAKTA Ändringarna i las

Lagen om anställningsskydd, las, ändrades 1 juli 2007, samt 1
januari 2008. Syftet var att genom förenklade regler göra det lättare
för arbetsgivare att anställa vid tillfälliga arbetstoppar och
frånvaro. Lagändringarna har kritiserats av bland andra TCO, som
anmälde bristen på bortre tidsgräns till EU-kommissionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA