Eva Nordmark är ny arbetsmarknadsminister.
Bild: Eva Edsjö
Eva Nordmark är ny arbetsmarknadsminister.

Eva Nordmark ny arbetsmarknadsminister

REGERINGEN2019-09-10

TCOs ordförande Eva Nordmark lämnar sin post och tar över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, S. Det meddelade statsminister Stefan Löfven, S, på dagens riksmöte.

Förra månaden meddelade Ylva Johansson, S, att hon kliver av som arbetsmarknadsminister för att i stället ta plats som Sveriges EU-kommissionskandidat.

I dag tillkännagav statsminister Stefan Löfven, S, att TCOs nuvarande ordförande Eva Nordmark tar över hennes ministerpost.

Eva Nordmark har varit TCO-ordförande sedan 2011, och innan dess var hon ordförande för fackförbundet SKTF, som numera är Vision. Hon har även suttit i riksdagen för Socialdemokraterna i mitten av 1990-talet.

På pressträffen direkt efter riksmötets öppnande sade Eva Nordmark att hon tycker det är en fantastisk förmån att få bli arbetsmarknadsminister. 

– Omställning är en av de frågor jag kommer fokusera på. Man ska ha möjlighet att utvecklas i hela sitt arbetsliv, sade Eva Nordmark.

Hon lyfte också att man ska känna sig trygg när man går till arbetet. På frågor om sin tidigare kritik mot januariavtalet svarade hon att ”det är ingen hemlighet att jag varit kritisk till delar av januariavtalet”.

– Men det är en kompromiss som jag står bakom.

Eva Nordmark konstaterade att januariavtalet innebär att Arbetsförmedlingen ska reformeras från grunden.

– Jag har följt reformeringen utifrån. Det prov på lojalitet som personalen vid Arbetsförmedlingen visat är enormt. Nu behöver de arbetsro, och jag kommer fokusera på att anställa en ny generaldirektör.

ST inom Arbetsförmedlingen välkomnar statsministerns val av Eva Nordmark som ny minister.

”Hon har varit ett stort stöd för ST inom Arbetsförmedlingen genom både debattartiklar, manifestationer och debattinlägg”, skriver ST inom Arbetsförmedlingen på sin Facebooksida.

Tidigare i dag meddelades att Ylva Johansson föreslås få ansvar för migrations- och inrikesfrågor inom ramen för sin roll som EU-kommissionär.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.