Få asylsökande återvänder frivilligt

ASYL2016-08-23
Det är få asylsökande som lämnar landet frivilligt efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Av 2 500 som fått indraget bidrag är det bara cirka 100 personer som återvänt, rapporterar Ekot.

Den nya lagstiftningen började gälla 1 juni. Den som fått avslag på sin asylansökan har inte längre rätt till dagersättning eller boende genom Migrationsverket. Av de 2 500 som hittills blivit nekade uppehållstillstånd uppskattar Migrationsverket att ungefär var tredje har avvikit från boendet. Om dessa personer är kvar i landet och i så fall var känner Migrationsverket inte till. Ett hundratal har frivilligt återvänt till hemlandet.

”Vi var nog förberedda på att det inte skulle bli så många som reste ut. Det här är människor som har varit länge i Sverige och är överlämnade till polis på tvångsgrund”, säger Sverker Spaak vid Migrationsverket till Ekot.

Sverker Spaaks bedömning är att förlusten av dagersättning och boende inte är avgörande för om den asylsökande återvänder eller inte. I den här gruppen finns främst personer som haft avslagsbeslut sedan tidigare, men som ändå inte återvänt.

”De långsiktiga konsekvenserna vet vi inte än. Det är klart att det här kan påverka personer som får sina avslag nu, att i högre utsträckning medverka. Men det är för tidigt att säga”, säger Sverker Spaak till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.