Få asylsökande återvänder frivilligt

ASYL2016-08-23

Det är få asylsökande som lämnar landet frivilligt efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Av 2 500 som fått indraget bidrag är det bara cirka 100 personer som återvänt, rapporterar Ekot.

Den nya lagstiftningen började gälla 1 juni. Den som fått avslag på sin asylansökan har inte längre rätt till dagersättning eller boende genom Migrationsverket. Av de 2 500 som hittills blivit nekade uppehållstillstånd uppskattar Migrationsverket att ungefär var tredje har avvikit från boendet. Om dessa personer är kvar i landet och i så fall var känner Migrationsverket inte till. Ett hundratal har frivilligt återvänt till hemlandet.

”Vi var nog förberedda på att det inte skulle bli så många som reste ut. Det här är människor som har varit länge i Sverige och är överlämnade till polis på tvångsgrund”, säger Sverker Spaak vid Migrationsverket till Ekot.

Sverker Spaaks bedömning är att förlusten av dagersättning och boende inte är avgörande för om den asylsökande återvänder eller inte. I den här gruppen finns främst personer som haft avslagsbeslut sedan tidigare, men som ändå inte återvänt.

”De långsiktiga konsekvenserna vet vi inte än. Det är klart att det här kan påverka personer som får sina avslag nu, att i högre utsträckning medverka. Men det är för tidigt att säga”, säger Sverker Spaak till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA