80 000 nyanlända asylsökande kan avvisas

FLYKTINGAR2016-01-28
Migrationsverket och Polisen har fått i uppdrag att förbereda avvisning av många av de asylsökande som kom till Sverige under hösten. Det kan gälla närmare hälften av dem som kom till Sverige under 2015, skriver Dagens Industri.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har uppdragit till Migrationsverket och polisen att förbereda avvisning av en stor andel av de asylsökande som kom till Sverige i fjol. Avvisningarna kan omfatta upp till 80 000 personer av dem som anlände främst under hösten. Enligt Dagens Industri planerar myndigheterna att chartra flygplan för att genomföra massavisningarna.

Regeringen räknar med att ungefär varannan av dem som ansökt om asyl i Sverige har asylskäl som kan ge uppehållstillstånd, men övriga kan komma att avvisas:

”Jag tror att det vart fall rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000. Förstahandsåtgärden är att få till ett frivilligt återvändande och skapar bra förutsättningar för det. Men klarar vi inte det måste vi ha ett återvändande med hjälp av tvång”, säger Anders Ygeman till Dagens Industri.

Polisen förbereder en kraftig utbyggnad gränspolisverksamheten där arbetet med avvisningar ingår. Antalet inre utlänningskontroller kommer också att ökas kraftigt. Enligt gränspolisen kan bemanningen fördubblas från dagens 1 000 anställda i verksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.