Få får ersättning för arbetsskada

SOCIALFÖRSÄKRING2022-05-04
I 87 av 100 rättsfall om arbetsskadeersättning godtar domstolen Försäkringskassans avslag, visar en granskning som tidningen Du&Jobbet har gjort.

Du&Jobbet har gått igenom 100 domar i förvaltningsrätt och kammarrätt från 2021 och 2022 som rör överklaganden om arbetsskadeersättning, livränta. I endast 13 fall fick den överklagande rätt, och i några av dessa ärenden innebar domen bara att Försäkringskassan måste göra en förnyad utredning.

Juristen Tom Aspengren på LO-TCO Rättsskydd, som driver arbetsskadeärenden, säger till Du&Jobbet att domstolarna uppfattar Försäkringskassan och dess försäkringsmedicinska rådgivare som opartiska, och att utlåtanden från de försäkringsmedicinska rådgivarna väger tyngre än andra läkares bedömningar.

”När vi överklagar ett ärende till förvaltningsrätten står det 3-0 till Försäkringskassan redan från början”, säger han till tidningen.

Ett skäl till det är att lagstiftningen om arbetsskador skärpts, och att läkarkåren och forskarna enligt regelverket måste vara någorlunda överens om vad som är eller inte är en arbetsskada. När uppfattningen hos behandlande läkare och specialister skiljer sig från Försäkringskassans och dess expertis kan det tas till intäkt för att det inte råder tillräcklig konsensus om att en skada orsakats av arbetet.

Du&Jobbet har talat med flera specialister på arbets- och miljömedicin som är kritiska till hur reglerna slår. Försäkringskassan och de försäkringsmedicinska rådgivarna har i princip vetorätt, anser Ulf Flodin, överläkare och docent vid Arbets- och miljömedicin i Linköping.

”Så som det fungerar idag anser jag att det vore hederligare att säga att vi inte har någon rätt till ersättning för arbetsskador annat än i undantagsfall. Man borde säga till de unga att inte söka sig till yrken där man riskerar skador och sjukdomar. Bli konsulter i stället”, säger han till tidningen.

Daniel Hansson, områdeschef inom Försäkringskassans avdelning för funktionsnedsättning, besvarar kritiken. ”Vi har kunniga utredare och försäkringsmedicinska rådgivare vilket innebär att vi har fullgoda möjligheter att utreda och bedöma arbetsskador”, säger han till Du & Jobbet. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.