När SMHIs kontor i Malmö försvinner kommer myndigheten att ha tre kontor kvar: Göteborg, Norrköping och Uppsala.
Bild: Mostphotos
När SMHIs kontor i Malmö försvinner kommer myndigheten att ha tre kontor kvar: Göteborg, Norrköping och Uppsala.

Få väntas flytta med när SMHI stänger kontor

SMHI2020-03-12
Till sommaren lägger SMHI ned regionkontoret i Malmö. Tidigare i år stängde även kontoret i Sundsvall. Bland flera anställda finns ett stort missnöje kring hur omlokaliseringen gått till, berättar Johan Wiksten, arbetsplatsombud i Malmö.

I början av 2018 fick medarbetarna på SMHIs regionkontor i Malmö för första gången höra talas om planerna på en centralisering. Då var tanken att lägga all verksamhet vid huvudkontoret i Norrköping. I samband med det beskedet uppmanades också de anställda att bidra med synpunkter och lista för- och nackdelar med att finnas kvar som lokalkontor eller att centralisera helt till Norrköping.

­– Men vi blev specifikt tillsagda att inte argumentera emot andra lokalkontor. Utan det handlade antingen om att centraliseras eller att bli kvar, säger Johan Wiksten, STs arbetsplatsombud på SMHI i Malmö.

Ungefär ett halvår senare kom nya besked. Kontoren i Malmö och Sundsvall skulle avvecklas. Personalen skulle i stället erbjudas jobb i Norrköping och Göteborg.

– Det kom som en chock, det var ju inte alls det som utredningen hade handlat om och inte heller vad vi hade tagit fram underlag för, säger Johan Wiksten.

Även om han och de andra anställda i Malmö har full förståelse för beslutet att dra ned på antalet lokalkontor, finns samtidigt en stor frustration över att inte ha getts möjligheteten att argumentera för sitt kontor utifrån de nya förutsättningarna.

– Utredningen handlade om meteorologisk produktion, och sett till det är vi en större enhet än Göteborg. Det kontoret är större totalt sett, men det handlar om andra verksamheter. I Malmö har vi dessutom en närhet till universitet som utbildar meteorologer och har haft en väldigt stark attraktionskraft. Så fort det funnits en tjänst ute har vi kanske haft 20–30 kvalificerande sökande, medan man i Göteborg bara har haft en handfull.

– Den geografiska spridningen är också viktig. Med Göteborg, Norrköping och Uppsala får man tre kontor på ungefär samma plats i nord-sydlig riktning.

Han framförde åsikterna till både ledning och facket centralt, men upplevde aldrig att han fick vare sig svar eller stöd.

­– Vi är inte bittra över beslutet i sig. Hade man bara gjort ett omtag utifrån de nya förutsättningarna, jämfört kontoren och låtit oss komma till tals, men sedan ändå valt att lägga det i Göteborg hade allt varit lugnt. Det klart att det hade varit tråkigt för oss, men då hade man haft en betydligt större acceptans för beslutet.

Niclas Sköld är ordförande för ST inom SMHI. Han har suttit på posten i ett knappt år och har inte varit aktiv under hela processen. Han har därför svårt att uttala sig om allt som hänt. Men efter att ha gått tillbaka och läst på om alla turer har han förståelse för att en del medarbetare är irriterade på processen.  

Samtidigt anser Niclas Sköld att facket gjort så gott man kunnat utifrån förutsättningarna.

–  Vi har jobbat för att skapa bra förutsättningar för samtliga inblandade. Att vissa medarbetare blivit mer drabbade än andra är ytterst beklagligt, men dessvärre oundvikligt oavsett vilket beslut som hade fattats här, säger Niclas Sköld.

– Även om det är en klen tröst så vill jag ändå understryka att medarbetarna som drabbas av flyttarna, har fått eller kommer att få ekonomiskt stöd av villkorsavtalet i form av lokala omställningsmedel och också via Trygghetsstiftelsen. 

På kontoret i Malmö jobbar personalen på fram till sommaren då flytten till Göteborg påbörjas. I mitten av maj ska de fatta beslut om ifall de vill följa med eller lämna.

– Av de indikationer jag har fått så verkar det tyvärr inte vara speciellt många som tänker följa med, säger Johan Wiksten.

SMHIs ledning har svarat på kritiken.

Omlokaliseringen av SMHI

Under sommaren 2018 fattade SMHIs ledning beslut om att gå från fem regionkontor till tre, och det blev klart att kontoren i Sundsvall och Malmö skulle stängas ned. I samband med det blev det även klart att kontoret i Upplands-Väsby skulle flyttas till Uppsala, på grund av att hyreskontraktet löpte ut.

Sedan 31 januari är Upplands-Väsby-kontoret flyttat till Uppsala.

Kontoret i Sundsvall stängdes ned 1 februari. Nedläggningen berörde fem medarbetare, varav en valde att följa med till Norrköping.

Kontoret i Malmö flyttas under sommaren 2020 till Göteborg. Flytten berör omkring femton anställda, som innan 15 maj ska bestämma sig för om de vill följa med eller lämna SMHI.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.