Fack från 154 länder ska jobba tillsammans

GLOBALT2006-11-07

En ny global fackföreningsjätte, IFS, har sett dagens ljus. –Världen har fått en starkare röst för fattigdomsbekämpning, rättvis fördelning och demokrati, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Hon ingick i TCOs delegation i den stora kongresshallen i Wien där den nya organisationen bildades den 1 november – en färgstark mastodontuppvisning med mer än 1700 delegater från 154 länder.

I och med skapandet av Internationella Fackliga Samorganisationen upplöstes de delvis konkurrerande världsfacken FFI och WCL.

Många lyfte fram att den demokratiska fackföreningsrörelsen i världen nu talar med en gemensam stämma.

–Det här är den mest representativa löntagarorganisation som någonsin funnits. Vi är större och starkare och mer enade än någonsin, sade den nyvalde generalsekreteraren Guy Ryder.

Den 50-årige britten utlovar inga underverk. Men nu när facket har skapat en enad motvikt till det internationella kapitalet ökar ändå chanserna att storföretag, regeringar och globala institutioner som WTO och Världsbanken kommer att lyssna, förklarade han.

I handlingsprogrammet betonas arbetet för anständiga arbetsvillkor och mot krig, fattigdom, orättvisor och diskriminering. Det är många högtidliga ord, men Annette Carnhede tror också att det kan bli skillnad i sak.

–När fackföreningsrörelsen uppträder som en aktör kan man få ett större inflytande och medverka till en förbättrad utveckling för löntagarna, framför allt i tredje världen, säger hon.

Kampen mot privatisering av offentlig verksamhet lyfts fram i handlingsprogrammet på ett tydligare sätt än vad vi är vana vid i Sverige.

Annette Carnhede noterar att även Internationella arbetsorganisationens (ILO) generalsekreterare Juan Somavia tog upp statens roll. Han kritiserade regeringar främst i tredje världen för att närmast ha abdikerat och betonade vikten av att staten inte släpper marknadskrafterna helt fria.

168 MILJONER ÄR MED

The International Trade Union Confederation (ITUC), på svenska Internationella Fackliga Samorganisationen (IFS), består av 306 fackliga centralorganisationer från 154 länder. De företräder tillsammans 168 miljoner medlemmar. Från Sverige ingår LO, TCO och Saco.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA